KIRKEÅRETS FARVER

Efter gammel kirkelig tradition er der knyttet fire farver til kirkeårets helligdage. Det er farverne violet, hvid, rød og grøn. I Stilling kirke kan kirkeårets farver og deres skiften ses på nadverbordets dug/løber.

VIOLET er den farve, som symboliserer eftertanke, bøn, meditation og indre forvandling. Derfor bruges denne farve i advents- og fastetid. Det er jo de to forberedelsesperioder før hhv. jul og påske; og både i adventstiden og fastetiden bør vi bruge ekstra tid på at forberede vores hjerter til at modtage den store glæde og frigørelse, som Gud giver os med Jesu fødsel (jul) og i hans opstandelse (påske). Gennem bøn, bibellæsning, kirkegang og meditation skal hjertet renses for egoistiske og kyniske tanker, så det bliver mere modtageligt for Guds kærlighed og velsignelse.

HVID symboliserer lys, renhed og hellighed og er Guds egen farve. Derfor er hvid de største højtiders - d.v.s. julens og påskens - farve.

RØD symboliserer blod. Derfor er rød farven til Skt. Stefansdag (2. juledag) til minde om den første kristne, der led dødsstraf for sin tro på Jesus som Guds søn. Beretningen om Stefans martyrdød findes i Apostlenes Gerninger kapitel 7. Rød er også ildens og derfor også pinsens farve. For den første pinsedag viste Helligånden sig for apostlene som tunger af ild, der satte sig på dem og gav dem evnen til at forkynde om Jesus Kristus på fremmede sprog.

GRØN er livets og vækstens farve og bruges i de perioder i kirkeåret, som ligger efter de store højtider: Til jul, påske og pinse har vi hørt budskabet om frelsen i Jesus Kristus, og i tiden derefter skal budskabet så slå rod i vores hjerter, så troen kan vokse og sætte frugt i vores liv. Derfor bruges den grønne farve i helligtrekongerstiden og trinitatistiden.

* af Kim Brostrøm for Kirkefondet i anledning af at man i år 2000 fejrede kristendommens indførelse i Danmark

Kommende Gudstjenester

24feb kl. 09:30

v/ sognepræst Anja Rokkjær